Infrastruktúra

 

Az erdőművelés terén a Tanszék az ország különböző pontjain 34 terepi kísérleti területet kezel. Ehhez csatlakozóan a Hidegvíz-völgyben a Róth-féle szálaló erdőben az "Alkotóház" a TAEG Zrt.-vel közös használatban van. A terepi munkát egy kutatási forrásokból vásárolt Ford Ranger típusú tehergépjármű segíti.

Rendelkezünk egy 48 fős előadóteremmel és egy 24 személyes erdészeti szaporítóanyag- és genetikai laboratóriummal.

Az oktatást és a kutatómunkát laboratóriumi eszközök, mikroszkópok, faállomány-mérő műszerek és egy szakkönyvtár segíti.

Az erdővédelemtan tantermi órái egy 30 fős gyakorlóban zajlanak. A tantermi munkához korszerű tárgylemezes- és sztereo-mikroszkópok állnak a hallgatók és az oktatók rendelkezésére. Egyes nagyobb teljesítményű mikroszkópok számítógéppel és fényképezőgéppel is összekapcsolhatók, a bennük látható kép projektorral kivetíthető.

Az Intézetünkben folyó oktató- és kutatómunkát több gyűjtemény is segíti. A Selmecbányáról származó tojás és gerinces állattani gyűjtemény a folyamatos bővítésnek köszönhetően, napjainkban már több mint ezer példányból tevődik össze. Növénykórtani gyűjteményünkben taplógomba fajok több ezer példánya, valamint kórokozó és farontó gombák mintegy ezer izolátumát tartalmazó törzsgyűjteménye található. Rovartani gyűjteményünkben pedig több ezer preparált példány található rendszertani elrendezésben.

A gyűjtemények nyitva állnak az érdeklődők előtt. Előzetes időpont egyeztetés után szabadon megtekinthetők. A gyűjtemények katalógusa kérésre hozzáférhető.

Elsősorban kutatási célokkal berendeztünk egy további genetikai laboratóriumot, és egy növénykórtani laboratóriumot. A laboratóriumokban egy főállású laboráns mellett doktoranduszok dolgoznak. A mikológiai kutatásokat tudományos alapossággal összeállított törzstenyészet-gyűjtemény segíti, melynek folyamatos karbantartása pályázatok útján valósul meg.